Vesnické biografy letos ožijí s Hádkem, Krobotovou a Bláhovcem

KOposter2015

Společenská iniciativa Kino Otevřeno již šestým rokem oživí zavřené vesnické biografy. Uspořádá zde jedinečné happeningy, které navrátí zašlou krásu i atmosféru zapomenutým místům a mohou i změnit další osud chátrajících budov. Letošní ročník svou účastípodpoří herec Kryštof Hádek, držitelka Českého lva Lenka Krobotová, průkopník slam poetry Bohdan Bláhovec nebo skupiny Please the Trees, Johannes Benz či Ille.

Přijde mi to jako skvělej nápad, oživovat starý kina. Když jedete vesnicí a vidíte tam nápis KINO, je to smutný a vždycky na mě padá nostalgie. Díky týhle akci alespoň na chvíli ožívaj ‚kinodědečkové‘, což je skvělý,“ říká Kryštof Hádek, který uvede film Kobry a užovky.

Kino Otevřeno je sdružení, které funguje již šestým rokem a za dobu své existence uspořádalo desítky akcí v zavřených objektech. Často pomohlo znovuotevření nefunkčního kina, když si místní obyvatelé uvědomili, že objekt dokáží ke kulturnímu využití spravovat sami. „Nechceme přihlížet devastaci kulturního dědictví, ze sálů se často stávají herny, tržnice, sklady… Iniciujeme místní kulturní aktivity, poskytujeme know-how, snažíme se přinést obraz zpět na plátna potemnělých kin. Nejsme provozovatelé kina ani restaurátoři jeho programu. Chceme být impulze
m a zázemím pro konkrétní lidi se zájmem o promítání a další lokální kulturní aktivity,“
 říká Jan Foukal, jeden z tvůrců projektu. 

Loňský úspěšný ročník, který vyvrcholil benefiční akcí pro kino Ořechovka, podpořili například režisér Jan Kačer, Květa Fialová s Karlem Fialou, Vladimír Merta a mnoho dalších divadelníků, hudebníků a filmařů. Letošní ročník bude opět rozmanitý. Celkem v pěti vesnicích se letos
podaří rozběhnout promítání desítek filmů se zajímavými hosty, hudebními skupinami a doprovodným programem. Koncem září akce již tradičně vyvrcholípražským speciálem, který se bude tentokrát konat v kině Dlabačov, které se právě v těchto dnech připravuje na slavnostní znovuotevření.

Podrobný program a více informací o akcích a společenské iniciativě najdete na www.kinootevreno.cz nebo na facebookových stránkách Kina Otevřeno.

Občanskou iniciativu Kino Otevřeno v roce 2015 podpořilo Ministerstvo kultury ČR, domácí label Tranzistor a Fullmoonzine. 

Pro více informací nás můžete kontaktovat zde:

David Landštof, landstof@gmail.com, 777157 949

Lucie Laitlová, info@kinootevreno.cz, 777 593 332

KOposter2015

 

KOposterkomplet